Levende Hav

Bristol Bay natur og miljø

Alaska 2010: Støt naturen og miljøet i og omring Bristol Bay

Verden skal nu se, høre, forstå og forholde sig til Bristol Bay og stedets unikke natur med bl.a. 10 større og mindre floder der løber til bugten; store nationalparker; de mange laks og laksstammer som hører til området og de meget alvorlige trusler alt dette står over for.

Vi kender Alaska pga. af en berømt fhv. vicepræsidentkandidat for republikanerne i USA og fhv. guvernør fra Alaska. Men Alaska er meget andet. Det er et kæmpe vandland (13 % af de knap 1,7 mio. km2 Alaska dækker er søer og floder). Alaska er 40 gange så stort som Danmark, fyldt med natur og naturrigdomme og hvor der bor halvt så mange mennesker som i København.

Det er altså en meget stor natur, men det er også en stor sårbar natur. Og sårbarheden er tydelig i sagen om Pebble Mine et kæmpe åbent guldmineprojekt der planlægges etableret i området. Et projekt som får altødelæggende følger for områdets natur; for de lokale; for erhvervsfiskeriet og fritids og sportsfiskeriet.

Mining

Mining

Alle andre end mineinteresserne har sluttet sig sig sammen i kampen mod Pebble under sloganet: Save Bristol Bay og alle organisationer, foreninger og mennesker på kloden opfordres nu til at komme ind i kampen til fordel for Bristol Bay helt unikke natur.

Der er mange miljøkampe verden rundt og ingen kan være med i dem alle. Men ind imellem dukker der en kamp op som man bare må bakke op. Bristol Bay er sådan en.

For i Bristol Bay er der bare ikke noget at komme efter. Sagen er klar den mine skal ligge der.

Der er sikkert meget guld og kobber og andre kostbare metaller i det store område hvor Pebble minen har fået koncession, og minen vil også give mange arbejdspladser. Men er vi virkelig ikke blevet klogere? I denne intro vil jeg ikke gå længere end blot opfordre til, at man ser på følgende hjemmesider og de materialer som Save Bristol Bay har fået samlet. Det er intet mindre end en fantastisk kampagne – støt den.

Jeg synes man skal starte med det elektroniske meget æstetiske billede magasin Pool 32 Mag, ved at klikke på dette link http://www.pagegangster.com/p/J8Wtt/ Det er en længere sag, hvor man kommer langt omkring i verden, også til Danmark. Men det er en meget smuk rejse, ind i i den verden hvor det er fisk og fiskeri som sætter dagsorden. Og selv om jeg ikke personligt bryder mig om Poul Greenbergs “Four Fish” kampagne, så hænger Pool 32 godt sammen.

Save Bristol Bay projektet hænger sammen, fordi alle bakker op i kampen mod dette mineprojekt. Selv jeg, der ingen forstand har på miner, forstår det bliver en meget alvorlig dvs. uoprettelig miljø- og naturkatastrofe for hele området. Selvfølgelig skal det stoppes. Hvis alle folk i et område, ikke vil have noget, skal de heller ikke have det.

Uden sammenligning i øvrigt, vil jeg da godt minde om, at da giftfabrikken Cheminova blev oprettet på Harboøre Tange var der ikke de store protester og da problemerne begyndte at melde sig, var der stadig mange i lokal området som forsvarede Cheminova. Men jeg er noget nær 100 % sikker på, at giftfabrikken Cheminova ikke var blevet opført på tangen i dag.

Og ved Bristol Bay i området finder man ikke noget forsvar for Peddle Minen. Forsvaret finder man kun hos de politiske fortalere i hovedstaden Anchorage (hvor 50 % af Alaskas befolkning bor). Men at de taler for projektet betyder ikke at det skal gennemføres, der er også de federale og de internationale interesser. Så gennemfører man alligevel projektet må verden bakke op om den lokale modstand ved at straffe de ansvarlige i Alaska og de store selskaber der står bag Peddle Mine.

Det er i øvrigt også en tanke værd, at denne meget professionelle miljøkampagne, har formået at samle erhvervs- og naturinteresserne uden om de de store miljø- og naturorganisationer. Selvfølgelig har både WWF og Greenpeace fokus på Bristol Bay, men i miljøkampen er det afgjort Alaska folket selv der har taget fronten og det ved at samle de mange interesser.

Er man stadig i tvivl efter denne lange rejse ind i Bristol Bay miljøkampen, kunne man tage en tur forbi ovennævnte fhv. vicepræsidentkandidat og fhv. Alaska guvernør Sarah Palins historie, også fordi den store opmærksomhed omkring hendes person og hendes politik, har givet denne værdifulde bifangst i form af en større opmærksomhed om Peddle Mine. Et miljøsag som hun selv i øvrigt støtter og bakker op som guvernørkandidat, for senere som vicepræsidentkandidat, at blive tavs og nu stå anklaget for at have modtaget mange millioner i støtte fra de store selskaber der står bag Peddle Mine.

Efter denne foreløbige gennemgang af sagen står det som laksevandet i Bristol Bay krystalklart, at Pebble Mine er en alvorlig sag og det internationale samfund må mobiliseres i forsvaret Bristol Bay.

Følgende links til brug for studiet af sagen:

 

Artikler og video fra New York Times 2008

Filmen “Red Summer” 2010

Se filmes trailer her

 

Kurt Bertelsen Christensen

Levende Hav okt. 2010

Posted in: Miljødebat, Miljødebat 2010

Leave a Comment (0) ↓

Leave a Comment