Levende Hav

Referat fra generalforsamling

Generalforsamling i Landsforeningen Levende Hav, Galschiøts Galleri, Odense

Søndag den 17. marts 2013.

 

Til stede: 23 medlemmer.

 

Dagsorden ifølge vedtægterne.

1. Valg af dirigent og referent

Dirigent: Peter Bo Jensen

Referent: Henrik Jøker Bjerre

Dirigenten konstaterer, at generalforsamlingen er lovligt indkaldt.

 

2. Formandens beretning

Formand Knud Andersen oplæser årsberetningen for 2012. (Denne kan findes som særskilt dokument).

Erik Bjørn Olsen supplerer med oplysninger om vor deltagelse i to internationale organisationer: I. Paraplyorganisationen Seas At Risk (ca. 18 medlemsorganisationer), hvor vi sidder i bestyrelsen v. EBO. Her har været lavet en stor indsats i forbindelse med EU’s kommende fiskeripolitik, og man er nu gået i gang med et nyt om marine litter (affald). II. Long Distance RAC, som er sammensat af industri (2/3) og NGOere (1/3) og rådgiver EU-kommissionen om handelsmæssige og miljø- og fiskerimæssige spørgsmål. F.eks. lovgivning om bundslæbende redskaber, partnerskabsaftaler med tredjeverdenslande. I forbindelse med den nye fiskerireform skulle organisationen af LDRAC ændres. I forbindelse hermed havde sekretæren lavet en udtalelse om, at kystfiskeriet jo ikke var særligt relevant for RACen, eftersom det handler om internationalt fiskeri med store, europæiske trawlere. EBO: ”Her måtte jeg reagere – det kan godt være, det ikke er jo interessant for f.eks. danske kystfiskere, men det er det da bestemt for kystfiskerne i de lande, vi indgår aftaler med”. Et eksempel på, hvordan vores plads i dette udvalg i det mindste giver en stemme til kystfiskerne i en relevant sammenhæng.

Henrik Kuske Schou (Frie Bønder Levende Land) fortæller om sin organisation og om samarbejdsfladerne med Levende Hav: Foreningen opstod i 2003, da nogle mennesker havde fundet ud af, at Dansk Familielandbrug og Gæmelke var blevet enige om at slå de to foreninger sammen og nærmest udelukkende satse på storskalalandbruget. Støtterettigheder i forhold til EU-støtte minder om privatiseringen af kvoter i fiskeriet, og noget lignende gælder for hele mælkekvotesystemet. Det er de store, der får lov til at producere, mens de små højst får lov at leve på tålt ophold. Ligesom det ikke er kystfiskerne, der har ødelagt fiskeriet, er det heller ikke de små landmænd, der har ødelagt landbruget – tværtimod er det dem, der skaber liv ude omkring i randområderne. Vi arbejder for at være med til at skabe flere arbejdspladser i Danmark, f.eks. bliver 1/3 af alle grise sendt ud af landet som smågrise på 30-37 kg. Vi vil rigtig gerne samarbejde med Levende Hav, fordi nogle af de ting, vi arbejder med, er stort set identiske. Vi skal være opmærksomme på, at det gældende fødevareforlig udløber i år, og derfor skal der være nye forhandlinger i løbet af efteråret. Noget af det, vi skal ind med, er, at sikre plads til de mindre fiskere og landmænd. F.eks. skal alle besætninger over 10 dyr betale 873 kroner for velfærdskontrol, derudover salmonellakontrol, gødningsprøver, blodprøver. Produktionen af f.eks. æg havner derfor i større og større enheder (buræg). Noget lignende gælder på fiskeriområdet: Formentlig er der mange kystfiskere, der gerne ville have mulighed for at sælge deres fisk mere direkte til forbrugerne.

Der er ingen øvrige bemærkninger til beretningen.

Den er dermed vedtaget.

 

3. Godkendelse af årsregnskab

Kasserer Erik Bjørn Olsen gennemgår regnskabet.

Der er et underskud på 67.000 for 2012. Det skyldes bl.a., at kalenderen for 2012 først blev betalt i 2012 (så der blev dækket to kalendere i samme år), vi har haft ekstra udgifter til vedligehold og istandsættelse af kutteren, forhøjede rejseudgifter, og samtidig manglet indtægter fra bl.a. administrationsbidragene fra udviklingsprojekter.

Kurt Christensen: Foreligger der et budget for at sikre os mod lignende underskud?

EBO: En del af udgifter såvel som indtægter er enkeltstående og svære at forudsige. De faste indtægter fra medlemskontingent og Antons Venner er til gengæld stabile, og det er der nærmest ingen grund til at lave budget for. Men vi kan jo henstille til bestyrelsen om ikke at bruge penge, før indtægterne er der.

Dette forslag får opbakning og vedtages.

Aase Kristiansen har dog en mindretalsudtalelse, der fremhæver foreningens gode resultater og arbejde, de specielle omstændigheder omkring dette årsregnskab og tillid til, at økonomien grundlæggende forbliver sund.

 

Regnskabet godkendes.

 

4. Evaluering af Havpolitisk Forum

Der kører pt. ikke noget havpolitisk forum.

 

5. Evaluering af igangværende og afsluttede projekter og arbejdsgrupper

Eritrea:

Knud: Der er to projekter i Eritrea, der pt. venter på genoptagelsen af arbejdet i Eritrea efter regeringens blokering i ca. halvandet år. Dels vores efterhånden mangeårige fiskeriprojekt, dels et EU-projekt, der skulle skaffe ferskvand ved hjælp af solenergi til to øer (EUR 225.000). Deadline for genoptagelsen af projekterne er den 1. maj. Hvis det skulle gå igennem, vil foreningens økonomi også forbedres, idet vi er berettiget til 7 % i administrationsbidrag.

Tanzania:

Kurt: Vi havde et projekt under opsejling i Kenya, men måtte aflyse det på grund af tvivl om partnerens troværdighed. I stedet blev vi foreslået at samarbejde med KIMWAM i Tanzania. Det er en lille forening, men vi har indtil videre fået et godt samarbejde omkring et nyt projekt i Mtwara. Ét af målene er at undersøge, om vi kan få sat et fiskeri i gang udenfor koralrevene for at beskytte det kystnære miljø. Det kan ikke gøres over natten, men vi kan være med til at sætte det på dagsordenen, samtidig med at vi støtter med kapacitetsopbygning i KIMWAM.

Kazakhstan:

Henrik: Vi er blevet bedt om at deltage som partnere i et EU-projekt ved Aralsøen, sammen med vores gamle venner i NGO Aral Tenizi. Vores bidrag ville i givet fald bestå i at sende to mand i et par uger i 2014, modtage en mindre delegation i 2015, samt sende en lille gruppe til en afsluttende workshop i 2016.

 

6. Indkomne forslag

Der er ingen indkomne forslag.

 

7. Budget for det kommende år og fastsættelse af kontingent

Ang. budget se pkt. 3. Kontingentsatser fastholdes.

 

8. Valg til bestyrelsen

Jakob Aude, Zhanna Tairova, Steen Thykjær og Henrik Jøker Bjerre er på valg.

H.K. Christoffersen har meddelt, at han ønsker at træde ud af bestyrelsen.

Jakob, Zhanna, Steen og Henrik genvælges for to år.

Som nyt bestyrelsesmedlem vælges Poul Sjørgren Hansen for ét år. (På H.K. Christoffersens plads).

Som suppleanter vælges Tage Chrestensen og Christian Lindhardt.

 

9. Valg af revisor

Der skal ikke vælges revisor.

 

10. Evt.

Knud: Jeg vil gerne understrege, at alle er velkomne til at tage med på de sejladser, der er planlagt og kommer. Se i sejlplanen eller ring til mig. Den 27. april stævner vi ud mod Hamborg, hvor vi skal være i 5-6 dage, hvorefter vi skal til Rendsburg og Slesvig. I øvrigt vil jeg gerne på bestyrelsens vegne udtale en stor tak til Stoffer (H.K. Christoffersen) for hans store bidrag og indsats i Antons virke. Det håber og tror jeg, at han bliver ved med. Han arbejder blandt andet også for at skabe flere medlemsture. Vi skal også have kølhalet skibet her efter påske – der skal vi også bruge så mange som muligt.

Aase: Hvis nogen har tid og lyst er I velkomne til at deltage i et arrangement sammen med Energiakademiet her fra påsken og frem, gerne med flere træskibe, som kan være med eller hjælpe med at sejle skibe til Samsø. Samsø Folkehøjskole er nu lukket, men skal åbnes igen om 14 måneder, og vi er med til at lave nogle arrangementer i mellemtiden. Sted: 8605 Koldby Kaas. Kontakt evt. Aase Kristiansen eller Ole Kempe.

 

Dirigenten takker for god ro og orden og giver ordet til formanden.

 

Knud: Takker for et godt møde og en hyggelig generalforsamling og takker dirigenten for godt arbejde.

 

 

 

Posted in: Dagens Nyheder

Leave a Comment (0) ↓

Leave a Comment