Levende Hav

Levende Hav deltog i workshop om Cheminovas alvorlige forurening ved Thyborøn

Høfde 42, et af Danmarks største kemikalieaffaldsdepoter.

Som det er fremhævet i pressen den senere tid, er der i Danmark omkring 15.000 giftgrunde af varierende farlighed, og de midler der er afsat til oprensning af grundene er helt utilstrækkelige. Og at forureneren skal betale lader heller ikke til at være en mulighed, særlig i betragtning af det ofte lange tidsforløb siden forureningen foregik.

I 1950`erne og i 60`erne deponerede Cheminova og senere også Staten kemikalier(bl.a. parathion og kviksølv) i en klitgryde tæt på kysten ved høfde 42 på Harboøre Tange. Efter at lokale beboere, mest kendt er Rav Aage fra Thyborøn, havde påvist omfattende skader på fisk og fugle i området, når havet i stormvejr brød ind på klitten, begyndte man i 1970`erne og 80`erne en sikring af giftdepotet. Store mængder affald blev fyldt i tønder og deponeret i Tyskland, og der blev etableret ekstra kystsikring i området. Til sidst (2006) blev restmængden af affaldet indesluttet bag en spunsvæg af jern, som når ned til et lerlag, så udsivningen til havet nu skulle være stoppet.

Men affaldet ligger der stadig og spunsvæggen har begrænset levetid, hvorfor Region Midtjylland i løbet af 2014/15 skal tage beslutning om depotets fremtid. I den anledning var deltagere med interesse i området, her i blandt Landsforeningen Levende Hav, af Region Midtjylland inviteret til en workshop om giftdepotet den 14. november. Formålet var, at undersøge hvorledes deltagerne vægtede hovedkriterierne for fire forskellige løsningsmuligheder for en fremtidig sikring af området. Man skulle vægte Effekt, Miljø, Samfund, Økonomi og Tid i forhold til hinanden.

De fire forskellige løsningsmuligheder er kort fortalt følgende:

  1. Ex situ løsning: Hele restdepotet bortgraves, og det forurenede materiale behandles på f.eks. Kommunekemi og restaffaldet deponeres.
  2. In situ løsning(a): Termisk oprensning (opvarmning) hvor kemikalierne fordamper og opsamles og renses. Restaffaldet inkl. kviksølv forbliver i jorden.
  3. In situ løsning(b): Basisk

    Hydrolyse hvor en stærk base tilføjes og kemikalierne kan i en mindre skadelig form behandles i et rensningsanlæg. Der laves i øjeblikket forsøg med denne metode. Også her forbliver restaffaldet inkl. kviksølv i jorden.

  4. Fortsat indeslutning: Spunsvæggen og kystsikringen vedligeholdes og man lader det hele ligge.

Selv om deltagerne ikke skulle tage stilling til, hvilken af de fire løsningsforslag man ville foretrække, var der fra flere sider et stærkt ønske om at få hele forureningen fjernet en gang for alle, og dermed få afsluttet en af landets største forureningsskandaler.

Men de mange ubetalte regninger for giftgrundene rundt omkring i landet vil blive udsat for en benhård prioritering, når de helt utilstrækkelige midler til oprensning skal fordeles, og krav om yderligere midler vil blive rejst og en fjernelse af giften ved høfde 42, vil stå højt på listen.

Deltager for LLH: Henning Thøgersen

 

Posted in: Dagens Nyheder, DK Politik 2013, Enkeltsager, Miljødebat 2013

Leave a Comment (0) ↓

Leave a Comment